AUTOMATISERING AF OPGAVER OG PROCESSER
KOBRA Advice har gennemført en række projekter med sigte på at foreslå og analysere digitale løsninger til automatisering af opgaver og processer, herunder:
End-to-end automatisering af dataflowet i de nationale tilstandsvurderinger ifm. vandmiljøplanerne for Miljøstyrelsen
Konsolidering af GIS-systemlandskabet hos Miljøstyrelsen. Bruger- og behovsanalyse i relation til det nuværende og det fremtidige GIS-systemlandskab og IT business case for forskellige konsolideringsscenarier
Standardisering og automatisering af sagsprocesser i Energistyrelsen og Miljøstyrelsen gennem udnyttelse af muligheder for at konfigurere sagstrin i F2-systemet.
Behovsanalyse og markedialog mht. systemunderstøttelse af Miljøstyrelsens opgaver i relation til miljøgodkendelse og tilsyn af listevirksomheder og deponier samt kemikalieinspektion
PROJEKT CASE: END-TO-END AUTOMATISERING AF DATAFLOWET I DE NATIONALE TILSTANDSVURDERINGER
Miljøstyrelsen har til opgave at gennemføre tilstandsvurderinger for alle de vandløb, søer, kystvande, grundvandsforekomster, punktkilder, mv. der indgår i de danske vandmiljøplaner ifm. implementeringen af EU’s vandrammedirektiv, der sigter på opnåelse af god økologisk og kemisk tilstand for alle udpegede vandområder. Tilstandsvurderingerne gennemføres med jævne mellemrum (hvert tredje eller hvert sjette år).
Opgaven har hidtil medført et betydeligt ressourceforbrug for Miljøstyrelsen, fordi der i det hidtidige data flow har været omfattende manuelt arbejde både med dataudtræk, datanormalisering, indeksberegninger, samt koblinger af målestationer til vandområder med henblik på at udføre samlede tilstandsvurderinger.
KOBRA Advice har gennemført to projekter for Miljøstyrelsen med henblik på automatisering af dataflowet i tilstandsvurderingerne – først som led i en budgetanalyse og siden ifm. den efterfølgende implementering af den digitale løsning. KOBRA Advice har assisteret med følgende opgaver i relation til automatiseringen:
Kortlægning af as-is og to-be mht. hvilke it-projektaktiviteter, der udestår, og hvilke procestrin, der skal automatiseres gennem en Power BI brugergrænseflade i hver fase af tilstandsvurderingerne. Dette blev kortlagt for både søer, vandløb, kystvande, grundvand, punktkilder og på baggrund af et workshop-forløb med hver af de respektive faggrupper i Miljøstyrelsen. I procesdiagrammet nedenfor er der fx foretaget en mapping af dataflowet og graden af automatisering før og efter for tilstandsvurderingen af søer.
Kvantificering af udviklingsomkostninger og tidsgevinster ved automatisering af det samlede dataflow (dataudtræk, databearbejdning, beregninger, resultatrapportering), der indgår i tilstandsvurderingerne. KOBRA udarbejdede en samlet IT business case for end-to-end automatiseringen med afsæt i resultaterne fra den dybdeanalyse vi havde gennemført ifm. budgetanalysen af Miljøstyrelsen.
IT business casen blev herefter kvalificeret og nuanceret i den indledende implementeringsfase. KOBRA udarbejdede detaljerede bottom-up estimater af udviklingsomkostninger og gevinster på baggrund af de netop udviklede pilot-versioner for søer og punktkilder, samt på baggrund af dialog med faggrupperne om konsekvenserne af de planlagte automatiseringer for de øvrige områder.
Samlet implementeringsplan og udførlige individuelle implementeringsplaner for de respektive it-udviklingsprojekter og tilhørende 14-dages sprint, der skulle gennemføres for at automatisere dataflowet på hver af de seks hovedområder. Planerne blev udarbejdet i tæt samarbejde med enhedslederne, faggrupperne, og Miljøstyrelsens it-afdeling, der havde ansvaret for egenudvikling af de automatiserede løsninger
Processer før og efter automatisering af dataflowet for
SØER - tilstandsvurdering mht. klorofyl-A
KLIK PÅ BILLEDET FOR AT FORSTØRRE DET
KOBRAs assistance har bidraget til:
At skabe et klart billede af omfanget at udviklingsressourcer som Miljøstyrelsen henover 2024-25 skulle afsætte for at komme i mål med automatiseringen af dataflowet
At tydeliggøre hvilke procestrin, der skulle automatiseres og hvilke (få) trin, der skulle forblive manuelle
At der blev udarbejdet detaljerede implementeringsplaner som rettesnor for udviklingsarbejdet
At skabe klarhed over hvor stort et nettoprovenu Miljøstyrelsen kunne forvente at realisere som følge af de tidsgevinster automatiseringen ville indebære