THE DARK SIDE OF THE SUN

Optimering af cirkulær økonomi for off-grid solar e-waste i Kenya

KORBRA Advice har sammen med DTU, Kenyatta University og University of Nairobi gennemført forskningsprojektet ”Governing solar electronic waste in Kenya”, som er finansieret af DANIDA.

Udbredelsen af off-grid solar energy til landområder i Kenya og andre afrikanske lande, der ikke er forbundet med elnet, er en banebrydende og på mange måder gavnlig udvikling, der har bidraget til bæredygtig elektrificering og høj andel af vedvarende energi i landene.  De stigende mængder elektronik affald fra skrottede enkeltstående solpaneler, batterier og integrerede solar home systems, der ofte kun holder få år, udgør imidlertid et stort og voksende affaldsproblem i det globale syd. Energi- og klimabelastningen ‒ og de toksiske effekter ‒ af en unødvendig stor produktion af solpaneler og batterier, og en helt utilstrækkelig håndtering af affaldsprodukterne, truer med at undergrave de klimagevinster som off-grid solar energy ellers indebærer ift. alternative energiformer.

Vores DANIDA-finansierede projekt har haft til formål at belyse grundlæggende forhold og sammenhænge i udviklingen af off-grid solar e-waste i Kenya. KOBRA Advice har særligt haft til opgave at, belyse hvordan udviklingen kan styres i en bedre retning gennem cirkulære management strategier, regulering og polices.  Til det formål har vi sammen med DTU Wind and Energy Systems og Kenyatta University – og på baggrund af en omfattende inddragelse af relevante stakeholders i Kenya – undersøgt 3 forskellige Future Scenarios for Circular Management of Solar E-waste in Kenya. I undersøgelsen har vi vurderet barrierer og muligheder for at realisere scenarierne, og deres sandsynlige miljømæssige og nationaløkonomiske impact.

Arbejdet har resulteret i dette policy brief, hvor vi drøfter de centrale resultater af scenarieanalyserne, og på den baggrund forholder os konstruktivt, men kritisk, til den nyligt introducerede Extended Producer Responsibiliyty (EPR) regulering i Kenya. Desuden kommer vi med forslag til, hvordan Kenyas cirkulære økonomi over de kommende år kan styrkes ‒ især gennem opbygning af øget kapacitet til repair and refurbishment af de skrottede solenergi-produkter.

Udover vores policy brief har vi udarbejdet en mere omfattende artikel om vores scenarieundersøgelser, der er sendt til publicering i et videnskabeligt tidsskrift.